VGT (Videolu Gözetimli Tedavi) 05 Şubat 2024, 22:34
Tüberküloz hastalarının ilaçlarını aksatmamaları için uygulanan sağlık personelinin önünde ilaç içilmesi, yani doğrudan gözetimli tedavide bir adım daha öteye geçildi: Video görüntülü tedavi. Hastalar evlerinde ilacı içerken çektikleri videoları akıllı telefon aracılığıyla doktorlar veya hemşirelere gönderiyor ya da onlara canlı yayın yapıyor.
Tüberküloz (verem) mikrobunu öldüren çok güçlü ilaçlar var. Mikropları etkili öldürmek ve ilaçlara direnç gelişimini önlemek için en az altı ay süren tedavide günde 8-10 hap birlikte kullanılıyor. İlaçların düzensiz kullanılması ya da erken kesilmesi halinde hasta iyileşemiyor, çevresine mikrobu bulaştırıyor, ilaçlar etkisiz hale gelebiliyor ve hastalık tekrarlayabiliyor. Dirençli hastaların tedavisi çok daha maliyetli ve uzun sürüyor. Bazı ‘süper’ tüberküloz mikroplarına ilaç etki etmeyebiliyor.
Deneyimler tüberkülozda doğrudan gözetimli tedavinin (DGT) yani ilaçların bir sağlık personelinin önünde içilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranlara çıkardığını gösteriyor. Türkiye’de yaklaşık 14 yıldır DGT uygulanıyor. Ancak çeşitli nedenlerle verem savaş dispanserlerine gidemeyen hastaların da tedaviyi aksatmaması için hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Sağlık Bakanlığı, hastaların ilaçlarını içerken video kaydı alarak yine ilgili sağlık personeline göndermesi yöntemini de öneriyor. Video görüntülü tedavi (VGT) hastaların ilaçlarını düzenli almaları konusunda motive ederken, tedavi başarısını artırıyor. Ayrıca ilaçların etkisinin yakından izlenmesine olanak sağlıyor. Hastaların sosyal uyumunu artırıyor, ‘Ya gören olursa’ kaygısı yaşatmıyor.