72. Verem Haftası Basın Açıklaması 12 Ocak 2019, 00:00
TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU 72. VEREM HAFTASI BASIN AÇIKLAMASI (06-12 Ocak 2019)
Tüberküloz Dünya’da halen çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir.
Tüberküloz Dünya’ da en sık ölüme yol açan 10. hastalıktır. 2017 yılında Dünya’ da yaklaşık 10 milyon insan tüberküloz hastalığına yakalandığı ve 1,6 milyon kişinin hastalık nedeni ile öldüğü hesaplanmaktadır.
Tüberküloz Uluslararası düzlemde sağlık alanında gündemin başında gelen sorunlardan biridir.
Etkeni belli, göreceli olarak tanı ve tedavisi kolay olan bu hastalığın halen ciddi sorun olmaya devam etmesi insanlık adına utanç vericidir. Çünkü hastalığın ortadan kaldırılmaması esasen yoksulluğun devam etmesi ve sosyal eşitsizlikler nedeniyledir. Dünya tarihinde bir ilk olarak 2018 yılı Eylül aysında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu devlet başkanları düzeyinde tek gündem maddesi olan tüberküloz hastalığı için özel toplantı yaptı. Bu toplantıda küresel düzeyde tüberkülozun ortadan kaldırılması için bütün ülkelere yeni daha ileri önlemler alınması için yol gösterici kararlar alındı.
Türkiye’de tüberküloz mücadelesi bazı sorunların varlığına rağmen başarılı şekilde sürdürülmektedir.
Dünya’da hastalığın sıklığı ortalama olarak 100 binde 135 iken bu oran ülkemizde 100 binde 15 civarındadır. Türkiye’ de uzun süreli olarak başarı ile uygulanan program sonucu 2005 yılında 20.535 olan yeni bulunan hasta sayısı 2017 yılında 12.046’ya düşmüştür. Tedavi başarı oranımız Çok İlaca Dirençli Tüberkülozlu hastalar da dahil olmak üzere yüksek olarak seyretmektedir. Hastaların temaslı muayenesi ve koruyucu tedavileri başarılı şekilde yapılmaktadır. Son yıllarda artan göçmen sayısı nedeni ile ülkemizde yabancı ülke doğumlu hastaların sayısı artmaktadır. 2017 yılında Türkiye’ de ortaya çıkan hastaların % 9’ dan fazlası göçmenler arasına ortaya çıkmıştır. Bu oran İstanbul’ da % 14 civarında’dır. Bu hastalarda tedavi başarımız anlamlı olarak daha düşüktür. Öte yandan her yıl 200 civarında tedavisi zor dirençli hastamız ortaya çıkmakta ve bu sayı giderek azalmamaktadır.
Tüberküloz mücadelesinde başarımızın arkasındaki en önemli unsur Verem Savaşı Dispanserleridir.
Verem Savaşı Dispanserleri hastaların tansısı, tedavisi, tedavinin takibi, hasta yakınlarının taranması ve gerekli durumlarda kişilere koruyucu ilaç verilmesi gibi işlevleri açısından tüberküloz mücadelesinin köşe taşı olmaya devam etmektedirler.
Yeni sorunlar yeni yaklaşımlara gereksinim oluşturmaktadır
Dirençli tüberkülozun erken tanısı ve hemen özel ilaçlarla tedavisinin başlatılabilmesi mücadelede önemli bir önem taşımaktadır. Bunu için hızlı moleküler tanı yöntemlerinin belirli merkezlerde kullanılmak üzere yaygınlaştırılması ve sınırlı sayıda hasta içinde olsa dirençli tüberkülozlu hastalarda kullanılan yeni ilaçlarını temini gerekmektedir. Öte yandan ülkemizde sayıları giderek artan göçmen hastalara yönelik özel programların oluşturulması kaçınılmazdır. Kayıt dışı göçmenlerde tanı ve tedavi hizmetlerinin iyileştirilmesi için sivil toplum kuruluşları ile işbirliği ve özel sosyal yaklaşımlara gereksinim bulunmaktadır.
Sosyal destekler ve Sivil Toplum Kuruluşları
Hastaların sosyal olarak desteklenmesi ve bu bağlamda sivil toplum kuruluşları ile kamunun işbirliği tüberküloz mücadelesinde çok önemli bir öneme sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü’nün bütün ülkelere önerdiği “End TB Stratejisi” yaklaşımında bu konu özellikle vurgulanmaktadır. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığımız ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın yaptıkları işbirliği protokolü ile yoksul tüberkülozlu kişilere sağlanan nakdi yardım çok önemli bir adım olmuştur. Verem Savaşı Derneklerimiz’ de eskiden beri yaptıkları tüberkülozlulara yardım faaliyetlerini bir adım daha ileri taşımışlardır. Tüberküloz sorununun büyük olduğu İstanbul’ da evsiz hastaların konaklama hizmetlerinden, çeşitli fatura ödemelerine, gıda ve yol gideri yardımlarına kadar uzanan birçok alanda destekler sürdürülmektedir.
29. Türkiye Ulusal Tüberküloz Kongresi
Derneklerimiz ve Federasyonumuz eğitim ve araştırma faaliyetlerini de desteklemeye devam etmektedir. Her iki yılda Federasyonumuz tarafından düzenlenen Ulusal Tüberküloz Kongremiz bu yıl 17-19 Ocak tarihlerinde Antalya da düzenlenecektir. Çok büyük ölçüde mali açıdan derneklerimiz tarafından desteklenen bu kongremizin 500’ü aşan katılımla Türkiye tarihindeki en yüksek katılımlı Tüberküloz kongresi olması beklenmektedir.
Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu
www.verem.org.tr Tel: 0312 4319336
Adres: Türkiye Ulusal Verem Savaş Dernekleri Federasyonu Sağlık 2. Sokak 63/10 Kolej / Ankara
DIĞER HABERLER
-
Her sene olduğu gibi bu senede Edirnekapı Şehitlikte bulunan Kurucu başkanımız Ord. Prof. Dr. Tevfik SAĞLAM ile ikinci ve üçüncü başkanlarımız Dr. Zülfü Sami ÖZGEN ile Dr. Tevfik İsmail GÖKÇE' yi kabirleri başında andık.
18 Kasım 2024, 18:57 -
6 Kasım 2024 tarihinde gerçekleşen Tüberküloz Hemşireliği Sempozyumu
06 Kasım 2024, 08:51 -
Tüberkülozu Bitirebiliriz
10 Kasım 2024, 15:04 -
Dünya'da ve Türkiye'de Tüberküloz
19 Temmuz 2024, 19:49 -
Derneğimiz ile İstanbul Tüberküloz Vakfının birlikte düzenlediği ve İstanbul Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Tüberküloz Şube biriminin katılımıyla 26 Haziran 2024 tarihinde Dr. Zülfü Sami ÖZGEN konferans salonumuzda gerçekleşen “ÇOCUK TÜBERKÜLOZU “ kon
27 Haziran 2024, 22:39 -
İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi/ Liv Hospital Çocuk Göğüs Hastalıkları BD. doktoru Prof. Dr. Erkan ÇAKIR'ın Çocukluk çağı tüberkülozu tanı tedavi ve izlemi konulu sunumu
27 Haziran 2024, 22:06 -
OLAĞAN GENEL KURUL İLANI (Tüzük tadil güncellemelerinin yapılabilmesi için)
10 Haziran 2024, 15:41 -
Halk Sağlığı Hizmetleri Tüberküloz Birimi tarafından düzenlenen ve 19.04.2024 tarihinde
25 Nisan 2024, 19:37 -
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Tüberkülozla Mücadele Derneği Başkanı Profesör Zeki Kılıçaslan'ın Turan Ajans'a verdiği röportaj
11 Mart 2024, 08:44 -
Dernek Başkanımız Prof. Dr. Zeki KILIÇASLAN; Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülüne layık bulunmuştur.
11 Mart 2024, 08:21